Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Vaalissa äänestetään henkilöä, mutta valinta tehdään vertailuluvun perusteella. Kunkin listan eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen koko oman listansa yhteenlasketun äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet, kolmanneksi tullut kolmasosan jne. Puolueet valitsevat muut luottamushenkilöt usein yhtenä perusteena heidän vaaleissa saamansa äänimäärä. Äänestämällä ehdokasta, joka on listalla, jossa on fasisteja, natseja tai rasisteja, tuet fasistin, natsin tai rasistin pääsyä kuntasi kunnanvaltuustoon. Älä äänestä fasistia, natsia tai rasistia! Älä äänestä ketään, joka on fasistin, natsin tai rasistin kanssa samalla listalla!

2013/01/14

Mika Hiltunen, Kontiolahti, PS

YLE Pohjois-Karjala uutisoi 14.1.2013 kontiolahtelaisen valtuutetun Mika Hiltusen Facebook-päivityksistä otsikolla "Kunnallispoliitikko pakolaisista: Sosiaalipummit raiskailee ja hakkaa ihmisiä":

"Kontiolahtelainen kunnanvaltuutettu Mika Hiltunen (ps.) syyttää Facebookissa pakolaisia ja turvapaikahakijoita sosiaalipummeiksi ja raiskaajiksi. Perussuomalaiset sanoutuu puolueena irti valtuutetun sanomisista." (Janne Ahjopalo / YLE Pohjois-Karjala 14.1.2013. Lue lisää...)

Klikkaa kuvaa (tai tätä linkkiä) nähdäksesi sen suurempana:

Vielä lainaus YLE:n uutisesta:

"Kunnanvaltuutettu Mika Hiltunen kertoo Yle Pohjois-Karjalalle kirjoittaneensa pakolaisia ja turvapaikanhakijoita arvostelleet kommenttinsa yksityishenkilönä eikä puolueen edustajana. Kunnanvaltuutettu kirjoittaa asioista julkisissa, kaikille Facebook-käyttäjille avoimissa henkilöprofiileissa.
– Seison edelleen sanojeni takana, sanoo Hiltunen.
Yle Pohjois-Karjalan yhteydenoton jälkeen päivitykset olivat kuitenkin poistuneet." (Lue lisää...)

Juttua on päivitetty 14.1.2013 kello 15:04 seuraavasti:

Mika Hiltunen korostaa, että hän otti Facebookissa osaa jo olemassa olevaan keskusteluun, joka käsitteli lehtiuutista maahanmuuttajien osallisuudesta rikoksiin.
[...]
TÄYDENNETTY 14.1.2013 klo 15.00 (Jyrki Utriainen) Mika Hiltusen pyytämä kommentti jutun lopussa.

Nyt kun Amon Rautiaisen lainvastaisiksi epäillyt Facebook-päivitykset ovat johtaneet poliisitutkintaan ja syyteharkintaan sekä Rautiaisen että näitä hänen "kaveripiirille" tarkoitettuja julkaisujaan edelleen jakaneen Kunnollisvaalit-blogin osalta (ks. lehdistötiedote 4.1.2013), pitäisikö kysyä syyllistyisikö YLE tässä kiihotukseen kansanryhmää vastaan jakaessaan valtuutettu Mika Hiltusen julkaisuja edelleen, siinä tapauksessa että nämäkin päätyisivät tutkintaan?

Alla muutama lisäesimerkki Hiltusen Facebook-seinältä, tuorein näistä kommentoi YLE:n uutista (14.1.2013) ja toiseksi tuorein taas Aamulehden uutista "Kymmeniä islamisteja kuollut Malin taisteluissa" (12.1.2013). Valtuutettu Hiltunen taitaa harrastaa militariaa: