Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Vaalissa äänestetään henkilöä, mutta valinta tehdään vertailuluvun perusteella. Kunkin listan eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen koko oman listansa yhteenlasketun äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet, kolmanneksi tullut kolmasosan jne. Puolueet valitsevat muut luottamushenkilöt usein yhtenä perusteena heidän vaaleissa saamansa äänimäärä. Äänestämällä ehdokasta, joka on listalla, jossa on fasisteja, natseja tai rasisteja, tuet fasistin, natsin tai rasistin pääsyä kuntasi kunnanvaltuustoon. Älä äänestä fasistia, natsia tai rasistia! Älä äänestä ketään, joka on fasistin, natsin tai rasistin kanssa samalla listalla!

2013/01/15

Rikollista ainesta

Kunnollisvaalit kysyy, syyllistyvätkö myös YLE, MTV3 ja Satakunnan Kansa kiihotukseen kansanryhmää vastaan julkaistessaan kuvakaappauksia Facebook-julkaisuista, joissa esiintyy kiihotusta kansanryhmää vastaan?

Kunnollisvaalit-blogi kertoi 14.1.2013 YLE:n Pohjois-Karjalan toimituksen uutisesta, joka koski kontiolahtelaista kunnanvaltuutettua Mika Hiltunen (PS).

15. tammikuuta 2013 Uusi Suomi ja YLE kertoivat, että Hiltusen Facebook-kirjoittelu on päätynyt poliisitutkintaan, tutkintanimikkeenä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Kunnollisvaalit-blogin Hiltusta koskevassa päivityksessä kysyttiin:

Nyt kun Amon Rautiaisen lainvastaisiksi epäillyt Facebook-päivitykset ovat johtaneet poliisitutkintaan ja syyteharkintaan sekä Rautiaisen että näitä hänen "kaveripiirille" tarkoitettuja julkaisujaan edelleen jakaneen Kunnollisvaalit-blogin osalta (ks. lehdistötiedote 4.1.2013), pitäisikö kysyä syyllistyisikö YLE tässä kiihotukseen kansanryhmää vastaan jakaessaan valtuutettu Mika Hiltusen julkaisuja edelleen, siinä tapauksessa että nämäkin päätyisivät tutkintaan?

Alla kuvakaappaus kuvakaappauksesta YLE:n sivulla 14.1.2013:

Alla muutama lisäesimerkki kuvakaappausten käytöstä mediassa.

Kunnollisvaalit-blogin ylläpitoa siis epäillään kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Eivätkö myös YLE, MTV3 ja Satakunnan Kansa, lukuisien muiden verkkojulkaisujen tavoin, ole nyt vaarassa joutua epäilyksenalaisiksi?