Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Vaalissa äänestetään henkilöä, mutta valinta tehdään vertailuluvun perusteella. Kunkin listan eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen koko oman listansa yhteenlasketun äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet, kolmanneksi tullut kolmasosan jne. Puolueet valitsevat muut luottamushenkilöt usein yhtenä perusteena heidän vaaleissa saamansa äänimäärä. Äänestämällä ehdokasta, joka on listalla, jossa on fasisteja, natseja tai rasisteja, tuet fasistin, natsin tai rasistin pääsyä kuntasi kunnanvaltuustoon. Älä äänestä fasistia, natsia tai rasistia! Älä äänestä ketään, joka on fasistin, natsin tai rasistin kanssa samalla listalla!

2012/09/29

Jorma Nordlin, Helsinki, Muutos 2011

Kannattaako kuvassaan valmiiksi moottoripyöräkypärään sonnustautunut Jorma Nordlin oikeuden ottamista omiin käsiin? Ei välttämättä, mutta hänen kirjoituksestaan voisi hyvinkin saada sellaisen kuvan:

Romanikerjäläiset häädettävä pois Helsingistä

29.9.2012 10:43 Jorma Nordlin

[…]

Meillä on oikeus suojautua rikollisuudelta. Marseillen asukkaat kyllästyivät kertakaikkiaan ja ottivat oikeuden omiin käsiinsä. Todellisuudessa romanikerjäläisten esittämä "hädänalaisuus" on kulissia. Asukkaat tekivät romanikerjäläisille saman asian mitä poliisikin tekee, kun ne häätävät heitä Euroopassa.

Marseillen asukkaat määräsivät leirin romanit poistumaan. Jäljelle jääneet tavarat sytytettiin tuleen. Asukakkaat ovat kyllästyneitä ryöstelyyn. Nämä asukkaat haluavat turvaa rikollisuutta vastaan. Jos sitä ei saa, niin he luovat sen turvan sitten itse.

(Jorma Nordlin, "Romanikerjäläiset häädettävä pois Helsingistä", US Puheenvuoro 29.9.2012

Nordlin viittaa Helsingin Sanomien uutiseen "Marseillen asukkaat polttivat romanien leirin" (28.9.2012 22:02).

Pertti Väänänen kommentoi Nordlinin avausta tuoreeltaan: "Jormalla onkin jo kypärä päässä. Varmaankin kaapista löytynee sopiva astalo?" (Kommentti 29.9.2012 10:56)

P.S. Väänänen ei välttämättä kuitenkaan ole täysin eri mieltä Nordlinin kanssa, sillä kello 12:22 hän kommentoikin jo seuraavasti: "En minäkään kannata ns. oman käden oikeutta. Kuitenkin nykymeno saattaa johtaa pahimmillaan nyrkkivaltaan. Yhteiskunnan ylärakenteen lahotessa omaan hulluuteensa avautuu mahdollisuus nyrkkivaltaan. Kuitenkin aina järjestys tullaan palauttamaan tavalla tai toisella."

P.P.S. Kuultuaan joutuneensa Kunnollisvaalit-blogiin Nordlin puolustautuu seuraavasti, edelleen US Puheenvuorossa:

Kuvaa hyvin ihimisten ymmärtämättömyyttä, kun tämä nähdään rasismina. Minä ensisijaisesti kannatan, että EU puuttuu asiaan. Jos Suomi rupeaisi häätämään näitä maasta, se herättäisi EU:ssa huomiota ja olisi hyvä painostuskeino asian kuntoon saattamiseksi. Nyt ympäri Eurooppaa jäsenvaltioissa kiertävät myös lapset, jotka siis kerjäävät vanhempiensa kanssa rahaa ja tekevät pitkää päivää. Tämä on eräänlaista lasten orjuuttamista. Tämän lisäksi kannatan meidän oikeutta yhteiskuntana suojautua rikollisuutta vastaan. (29.9.2012 20:12.)

Kysymys ei välttämättä ole rasismista, mutta Nordlin ei kovinkaan ponnekkaasti tekstissään tuominnut oman käden oikeutta ja vaatinut EU:lta laillisia keinoja puuttua romanien tilanteeseen. Leiristä häätäminen ja tavaroiden polttaminen tuskin auttaa kerjäläislapsia ahdingossaan. Oman käden oikeutta toteuttavien katupartioiden "ymmärtäminen" antaa, ellei rasistista, ainakin vahvasti fasistisen vaikutelman.