Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Vaalissa äänestetään henkilöä, mutta valinta tehdään vertailuluvun perusteella. Kunkin listan eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen koko oman listansa yhteenlasketun äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet, kolmanneksi tullut kolmasosan jne. Puolueet valitsevat muut luottamushenkilöt usein yhtenä perusteena heidän vaaleissa saamansa äänimäärä. Äänestämällä ehdokasta, joka on listalla, jossa on fasisteja, natseja tai rasisteja, tuet fasistin, natsin tai rasistin pääsyä kuntasi kunnanvaltuustoon. Älä äänestä fasistia, natsia tai rasistia! Älä äänestä ketään, joka on fasistin, natsin tai rasistin kanssa samalla listalla!

2012/10/16

Sinivalkoiset — sitoutumattomat, Turku

Jos joku haluaa Turussa äänestää ehdokasta, joka on varmasti äärioikealla, Olavi Mäenpään luotsaama Sinivalkoiset — sitoutumattomat -lista on varma valinta. Useita rikostuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan saaneen Olavi Mäenpään lisäksi listalta löytyy ainakin yksi internetin viharyhmiin törmänneille hyvinkin tuttu nimi, vanhan polven siitoinlainen uusnatsi Esa Taberman. Suosittelemme Jussi Halla-ahon arvioita Mäenpäästä ja Tabermanista, Scripta-blogissa 7.3.2007:

"Varsinaissuomalaiset lukijat ovat kyselleet viime kesästä lähtien, ketä heidän minun mielestäni kannattaisi äänestää. Pitkälle talveen suosittelin Mäenpäätä sillä kuluneella perusteella, että vaikka Olavi on ikävä ja yhteistyökyvytön ihminen, hänen saamansa äänet ovat joka tapauksessa piikki poliittisen eliitin takapuolessa. […] Itse äänestäisin Kike Elomaata (nro 94), jonka olen tavannut ja jonka tiedän fiksuksi tyypiksi. [...] Radikaalimpaa linjaa kaipaaville on tarjolla Esa Taberman (nro 131) Mäenpään puolueesta. Tunnen Esan kohtuullisen hyvin ja pitkältä ajalta, ja vaikken millään muotoa jaa hänen pitkän tähtäyksen visioitaan, tiedän hänet älykkääksi, lupsakaksi, keskustelutaitoiseksi ja ennen kaikkea itseironiaan kykeneväksi humoristiksi."

Tuo Halla-ahon Scripta-kirjoitus kannattaa lukea kokonaisuudessaan, sillä se kertoo vähintään yhtä paljon Halla-ahon omasta linjasta kuin näistä hänen "radikaaleimmista" (tai varomattomammista) tovereistaan.

Alla näytteitä Halla-ahon viisi vuotta sitten suositteleman "itseironiaan kykenevän humoristin" Facebook-kirjoituksista: