Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Vaalissa äänestetään henkilöä, mutta valinta tehdään vertailuluvun perusteella. Kunkin listan eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen koko oman listansa yhteenlasketun äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet, kolmanneksi tullut kolmasosan jne. Puolueet valitsevat muut luottamushenkilöt usein yhtenä perusteena heidän vaaleissa saamansa äänimäärä. Äänestämällä ehdokasta, joka on listalla, jossa on fasisteja, natseja tai rasisteja, tuet fasistin, natsin tai rasistin pääsyä kuntasi kunnanvaltuustoon. Älä äänestä fasistia, natsia tai rasistia! Älä äänestä ketään, joka on fasistin, natsin tai rasistin kanssa samalla listalla!

2012/10/01

Joonas Lohenoja, Kotka, IPU

YLE kertoo 1. lokakuuta 2012 kotkalaisen kunnallisvaaliehdokkaan tappouhkauksesta toiselle ehdokkaalle:

Itsenäisyyspuolueen kotkalaisehdokas Joonas Lohenoja on kirjoittanut vasemmistoliiton ehdokkaan Joona Mielosen Facebook-sivuille uhkaavia viestejä. Yhdessä viestissä todetaan mm. että, "Mielonen on nimittäin ekana mun tappolistalla, kun päästään valtaan".

Itsenäisyyspuolueen (IPU) ehdokas Lohenojaa ei voi pitää äärioikeistolaisena, mutta vastustajan hiljentäminen väkivalloin tai väkivallalla uhkaamalla viittaa ilman muuta fasistiseen aatemaailmaan.

Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja "Pesonen kertoo ottavansa yhteyttä Lohenojaan ja pyytävänsä poistamaan viestit" ja YLE kertoo myös, että "poliisi harkitsee antavatko viikonloppuna kirjoitetut viestit aiheen käynnistää esitutkinta" (YLE 1.10.2012).

Vielä 3.6.2012 Lohenoja vannoi Suomi24-keskustelupalstalla vasemmistolaisen yhteistyön nimeen:

Jos yhtään tuntee historiaa, marxilaisuuden ansiosta meillä oikeastaan "oli" hyvinvointiyhteiskunta. Marxilaisten ansioita (oli sitten demari tai kommari) meillä on sosiaaliturva, peruskoulutus kaikilla, hyvä terveydenhuolto, kunnon palkat, 8h työpäivä, lomat yms. yms. Porvari ei olisi antanut yhtään mitään noista ilman työväenluokan taistelua. Edustan nyt ylpeänä vastarinnan kärkeä, joka taistelee elämänlaatumme huononemista vastaan. Niinkuin sanoin, minun päälle saa sylkeä, mutta olen helvetin ylpeä siitä, että edustan inhimillisyyden viimeistä linnaketta. Yhdessä vasemmistonuorten, vasemmistoliiton ja muiden edistyksellisten tahojen kanssa me voimme taistella tätä huonoa kehitystä vastaan. (Suomi24 3.6.2012 17:03.)

Kuvakaappaus, klikkaa nähdäksesi suurempana:

Ainakaan 23. syyskuuta Lohenoja ei ilmeisesti enää juuri sympannut Vasemmistoliittoa: