Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Vaalissa äänestetään henkilöä, mutta valinta tehdään vertailuluvun perusteella. Kunkin listan eniten ääniä saanut saa vertailuluvukseen koko oman listansa yhteenlasketun äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet, kolmanneksi tullut kolmasosan jne. Puolueet valitsevat muut luottamushenkilöt usein yhtenä perusteena heidän vaaleissa saamansa äänimäärä. Äänestämällä ehdokasta, joka on listalla, jossa on fasisteja, natseja tai rasisteja, tuet fasistin, natsin tai rasistin pääsyä kuntasi kunnanvaltuustoon. Älä äänestä fasistia, natsia tai rasistia! Älä äänestä ketään, joka on fasistin, natsin tai rasistin kanssa samalla listalla!

2012/10/26

Risto Räty (Turku) ja Johan Lumme (Raasepori), Kesk.

Päivitetty 27.10.2012

Keskustan kuntavaaliehdokas Risto Räty sanoi perjantain 26.10.2012 Åbo Underrättelser -lehdessä, että homoseksuaalisuudessa ja eläimiin sekaantumisessa on kyse samanlaisesta poikkeavasta käyttäytymisestä.

Räty kertoi mielipiteistään ensimmäisen kerran S:t Olofsskolanin ruotsinkielisen yläasteen vaalikeskustelussa Turussa keskiviikkona. Rädyn puheet herättivät kohua ja hänmmennystä sekä koulussa, lehdistössä että Keskustapuolueessa, joka sanoutuu irti ehdokkaan puheista.

Åbo Underrättelser -lehden jälkeen asiasta uutisoivat myös ainakin Turun Sanomat, Demari ja Helsingin Sanomat.

Rädyn möläytyksen saatua laajaa julkisuutta ja päädyttyä myös Kunnollisvaalit-blogiin raaseporilainen puoluetoveri Johan Lumme lähestyi Kunnollisvaaleja seuraavanlaisella sähköpostilla, joka oli otsikoitu "Tukea Risto Rädylle":

Kunnollisblogi 2012

Olen itse Keskustan ehdokas vaaleissa Raaseporissa (No 130) ja haluan esittää täyden tukeni Risto Rädylle ja hänen mielipideilleen. Katso myös blogini bloggen.fi/munin.

Vastustan jyrkästi natsismia, fasismia sekä Perussuomalaisten ja muiden äärioikeistoryhmien aatteita. Olen ollut Liberaalisen kansanpuolueen ehdokkaana, kun se puolue vielä oli itsenäinen ja voimissaan.

Olen tunnustuksellinen luterilainen, joten löydyn kirkollisella kartalla toiselta laidalta fundamentalisteilta katsoen. En halua olla hyeidän kanssaan tekemisissä.

Keskusta on vapaamielinen puolue, joka sallii myös kristillisen uskon sekä sen osoittamista puheessa ja käytännössä.

Terveisin,

Johan Lumme

Alla vielä kuvakaappaus "vapaamielisen luterilaisen" Johan Lumpeen blogista. Tekstin sisältö on olennaisilta osiltaan sama kuin yllä siteeratun sähköpostin, erona lähinnä maininta Kunnollisvaalit-blogista joka on Lumpeen mukaan "skamblogg", "häväistysblogi".